Salajul, promovat si prin muzica usoara

Renumitul umorist salajean, Ioan Selesi, militeaza pentru deschiderea la Zalau, a unui Teatru Muzical. Acesta este de parere ca nu doar traditiile, obiceiurile si folclorul autentic pot promova numele judetului, ci si muzica si dansul modern. Actorul sustine ca Salajul are nevoie de o astfel de institutie care sa fie o pepinera a tinerelor talente din muzica usoara romaneasca. Avand o sectie de teatru de revista si teatru muzical am raspunde unei mari parti din doleantele exprimate de tinerii salajeni care vor sa se lanseze in muzica usoara, care pana acum nu a fost promovata deloc in judetul nostru. In schimb, folclorul este la loc de cinste si duce cu brio numele Salajului dincolo de granite. Teatrul muzical ar avea menirea descoperirii talentelor, instruirii si lansarii tinerilor artisti in domeniu. Chiar daca mai apoi acestia ar evolua pe alte scene din tara si strainatate, numele zonei de unde au plecat va fi facut cunoscut prin succesul lor. Teatrul muzical ar include sectii de interpretare, dans si spectacol de revista. Teatrul de revista are rolul de a scoate la lumina exact ceea ce se intampla in viata unei comunitati, ce e rau si ce e bine, este un ziar vorbit, lucrurile sunt transmise intr-o maniera comica si ironica, a explicat comicul salajean.

Ideea aceasta, asa cum ne-a dezvaluit actorul, este legata de munca de la Grupul Humoris al Centrului Militar, unde activeaza. Alaturi de Oana Bucur pune in scena spectacole de dans, muzica si revista, cu copii din Zalau, care evolueaza nu doar pentru publicul din municipiu sau judet, ci si pentru romanii din diverse tari europene. In acest context, din dorinta de a promova arta de valoare pe linie culturala si tinerele talente, Ioan Selesi a realizat un proiect pentru organizarea unui festival de muzica usoara la Zalau-Pro Muzica. Acesta a fost inaintat reprezentantilor Consiliului Judetean Salaj in vederea identificarii posibilitatilor de sustinere si finantare, stiind ca manifestarea ar fi presupus invitarea unor nume cunoscute din muzica usoara romaneasca (in juriu) si organizarea unui simpozion. Totul a ramas fara nicio finalitate, cei indreptatiti sa dea un raspuns au sugerat ca o astfel de activitate poate sa faca obiectul fostei institutii specializate in problemele culturii si creatiei. Ioan Selesi a subliniat ca un festival dedicat dansului si muzicii usoare, precum si un teatru muzical in Zalau, ar aduce un plus in viata culturala a judetului. Domnia sa a aratat ca in cadrul acestei institutii ar putea coabita trei sectii: fanfara, ansamblu folcloric si teatrul de revista. In Salaj, bazele folclorului au fost demult puse, poate ar fi nevoie, eventual, de o unificare a tuturor fortelor care activeaza in domeniu, a celor doua ansambluri, Mesesul si Porolissum. Vorbind de acestea este admirabil efortul facut de conducerea acestor foruri pentru a insufla tinerilor dragostea pentru autentic si valorile locale. Dar, e nevoie sa facem ceva cu repercusiuni in prezent, in viata actuala, in modernitate. Muzica usoara in Salaj a fost data la o parte, sau poate ignorata, probabil din lipsa de specialisti. Acum nu se poate spune ca nu s-ar gasi oameni de valoare si talentati care sa se ocupe de tineri, si in plus, Salajul ar dispune de baza materiala necesara repetitiilor si spectacolelor de acest gen, a apreciat Ioan Selesi.

>

Cel care spune razand eu imi castig existenta cu gura si Doamne fereste sa-mi dea cineva peste ea ca mor de foame, strabate si acum judetul si tara, desi este pensionar de cinci ani, pentru a participa la diverse spectacole, alaturi de nume mari ale scenei romanesti. Prezentator si umorist, este invitat la evenimente culturale in comune (mai putin in ultima vreme la Zalau, si marturiseste ca nu stie de ce nu mai este invitat aici), unde aduce culoare evenimentului, prin umorul popular si cel de creatie litarara. Ne-a spus ca pregateste un viitor moment de divertisment cu monologul lui Cornel Udrea Moartea din Carpati, care este un text elegant, cu apropouri fine, fara nume, care poate fi inserat in orice fel de spectacole, si chiar putea fi inserat in spectacolul de la Zalau din 24 inauarie (intre cele doua ansambluri folclorice).

sursa:www.magazinsalajean.ro

>
Back to top